Lubię zaglądać do Eli z "My best food" - i to właśnie u Niej natrafiłam na smakowicie wyglądające rogale Marcińskie - a ponieważ poznanianką niemalże jestem - to, rogale te ogromnym sentymentem darzę.. Każdego roku z niecierpliwością wyczekiwałam 11 listopada, kiedy cały Poznań doprawdy szaleje!! Piekarnie prześcigają się w coraz lepszych recepturach, które oczywiście mają swoje przełożenie na spożywanych rogalach!!
Tak naprawdę - rogale Marcińskie, można kupić w Poznaniu przez cały rok - tuż przy Starym Rynku, na ulicy Wielkiej, znajduje się mała cukiernia, w której rogale są przepyszne!
Jednakże dzień św. Marcina - to dopiero uczta! Okazja do skosztowania tego smakołyku w tak wielu wydaniach.. ummm... palce lizać : )
Ja sama, rogali dawno nie piekłam - a już na pewno nie w takim wydaniu.. co prawda nie miałam białego maku - zatem prawdziwie Marcińskie to one nie są, jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie!
Ciasto okazało się naprawdę pyszne! A Elę ściskam, za podanie tego smakołyku na swoim blogu!
Przepis podaję zgodnie z recepturą Eli!
Rogale Marcińskie:
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 ½ szklanki maki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)
Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię i lekko wszystko pomieszać. Mąkę, cukier i sol wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 lyzki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką lub ręką, przełożyć ciasto na stolnice i lekko i krótko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Uformować je w prostokąt, ułożyć na opruszonej mąką blasze, przykryć folią i schłodzić w lodwóce około 1 godziny. Schlodzone ciasto przełożyc na stolnicę i rozwałkować na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło rozsmarowac równomiernie na cieście (zostawić 1/2cm margines dookoła). Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak aby przykryła te złożenia (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokat 25x17cm używajc jak najmnieszej ilości mąki do podsypywania. Zlożyć tak jak poprzednio i schłodzić na blasze przez 45 minut. Powtórzyć proces 3 razy, chłodząc ciasto miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawinać i włożyć do lodówki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjać z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywałkować na prostokąt o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciąć wzdluż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposob pasek pokroić na 12 trójkątów.
Nadzienie:
- 300g białego maku
- 100g pasty migdałowej (marcepanu)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100g orzechów włoskich
- 100g zblanszowanych migdałów
- 1 lyzka kandyzowanej skorki pomarańczowej (można dać więcej, do 2 łyżek)
- 2-3 lyzki gęstej Śmietany (u mnie nie była potrzebna)
- 6 pokruszonych ciasteczek amaretti
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Pastę migdałową (marcepan) rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodac zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą ale plastyczną masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani za twarda i właśnie świetnie reguluje się jej konsystencję dodając śmietanę stopniowo. Niekoniecznie trzeba zużyć całą ilość Śmietany podaną w składnikach.
Do posmarowania:
- 1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 lyzki likieru Cointreau
+ do posypania : posiekane migdały (lub te w płatkach) podprażone na patelni
Składanie rogali:
Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość, około 1,5 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piec okolo 20 minut az się ładnie zezłocą. Wyjąc na druciana siateczkę i jeszcze ciepłe polać lukrem. Można posypać posiekanymi migdałami.
Pychotka : )Dobrej nocy wszystkim, którzy do mnie zaglądają życzę!
: )